
Veelgestelde PR vragen
Public relations (PR) draait om het bouwen aan vertrouwen, zichtbaarheid en geloofwaardigheid. Maar wat betekent PR precies, wat is het verschil met marketing, en hoe kun je PR effectief inzetten voor jouw organisatie? Op deze pagina vind je heldere antwoorden op veelgestelde PR-vragen. Van de basis tot strategische toepassingen.
Algemene vragen over PR
Vragen over PR-management
Algemene vragen over PR
Wat is PR en hoe zet je het strategisch in? Alles over de basis van public relations, het verschil met marketing, en hoe je PR kunt inzetten voor jouw organisatie.
Wat is PR oftewel Public Relations?
PR staat voor public relations: het strategisch bouwen van duurzame relaties met je doelgroepen via geloofwaardige communicatiekanalen. Het draait om het versterken van je reputatie, vergroten van je zichtbaarheid en opbouwen van vertrouwen – zonder advertenties, maar mét inhoudelijke relevantie. Wil je weten wat PR écht inhoudt, lees dan onze longread: Wat is PR?
Wat is het verschil tussen PR en marketing?
PR draait om geloofwaardigheid via earned media – je wordt genoemd omdat je iets te vertellen hebt. Marketing is vaak paid media: betaalde campagnes met volledige controle over de boodschap. PR beïnvloedt reputatie en vertrouwen, marketing stuurt op conversie en verkoop. Het verschil zit in het kanaal én in de perceptie van je publiek.
In dit artikel op onze blog lees je alles over de verschillen en overeenkomsten tussen PR en Marketing
Wat is gratis publiciteit (free publicity) en hoe bereik je het?
Gratis publiciteit, of earned media, ontstaat wanneer journalisten of influencers over je publiceren – zonder dat je hiervoor hebt betaald. Je bereikt het door nieuwswaardige content te maken, relevante media persoonlijk te benaderen, en een sterk verhaal te hebben dat raakt aan maatschappelijke, zakelijke of menselijke relevantie. Ook de gerichtheid en relevantie van je perslijst speelt hier een grote rol bij.
Zelf free publicity bereiken? Wij hebben een handleiding voor je
Wat is het PESO-model?
Het PESO-model is een framework dat media-inzet opdeelt in vier types:
Paid media: betaalde plaatsing, bijvoorbeeld in de vorm van advertenties.
Earned media: verdiende media-aandacht, waar niet voor betaald is. Mond-tot-mondreclame of een persbericht zijn hier goede voorbeelden van.
Shared media: Gedeelde content. Wat anderen over jou en je organisatie delen op social media.
Owned: Je eigen communicatiekanalen zoals je website of nieuwsbrief.
Een goede PR-professional zoekt naar synergie tussen deze vier vormen. Alles over het PESO-model lees je hier
PR-management
Hoe stel je een PR-plan op? Waarom zou ik gebruikmaken van PR-tooling, of juist een PR-manager in dienst nemen? Alles over het managen van je PR, lees je hier.
Hoe maak je een PR-plan?
Een sterk PR-plan begint met strategie. Volg deze stappen:
Bepaal je doelstellingen: wat wil je bereiken?
Ken je doelgroep(en): wie wil je raken?
Formuleer je kernboodschap: wat is het verhaal?
Kies je kanalen: waar vertel je het?
Bepaal je formats: persbericht, interview, onderzoek, etc.
Plan je timing en momenten om in te haken.
Stel meetbare KPI’s vast: van media-aandacht tot sentiment.
Evalueer en optimaliseer continu.
De beste manier om een PR-plan op te stellen, is door gebruik te maken van ons PR-plan Template.
Wat doet een PR-adviseur en waarom zou ik er een inschakelen?
Een PR-manager bouwt aan zichtbaarheid en reputatie. Ze maken perslijsten, schrijven persberichten, signaleren kansen in het nieuws en vertalen bedrijfsverhalen naar maatschappelijke relevantie. Maar bovenal bouwt een PR-professional een relatie tussen een organisatie, de media en andere stakeholders. Ze zijn strategisch adviseur én uitvoerder – met impact op de lange termijn.
Duizenden PR-professionals maken gebruik van Smart.pr voor hun PR-werkzaamheden. Zelf in contact komen met een PR-professional? Neem dan een kijkje in ons Expertnetwerk.
Wat doet een PR-bureau en waarom zou ik er een inschakelen?
Een PR-bureau helpt organisaties bij het versterken van hun reputatie, zichtbaarheid en geloofwaardigheid in de media.
Ze denken strategisch mee over positionering, ontwikkelen campagnes die nieuwswaardig zijn en vertalen merkverhalen naar journalistieke formats. Concreet: ze monitoren het medialandschap, onderhouden persrelaties, creëren content, pitchen verhalen bij redacties en begeleiden woordvoerders. Veel PR-bureaus maken gebruik van Smart.pr om slimmer en efficiënter te werken – van perslijsten bouwen tot distributie en analyse. Zo combineren ze creativiteit met datagedreven aanpak en vergroten ze de kans op publiciteit die ertoe doet. Wij geven je 6 redenen om met een PR-bureau aan de slag te gaan.
Wat doet een PR-tool en waarom zou ik ermee gaan werken?
Een PR-tool ondersteunt communicatieprofessionals bij het organiseren, uitvoeren en optimaliseren van hun PR-werk. Een PR-tool helpt je om je PR-werk efficiënter, overzichtelijker en effectiever uit te voeren. Denk aan functies zoals:
het opbouwen en beheren van actuele perslijsten
het opstellen en versturen van persberichten
het personaliseren van je persmailings
het analyseren van open- en klikgedrag
het beheren van een eigen newsroom
en het monitoren van mediaresultaten
Een goede PR-tool bespaart tijd, voorkomt fouten en verhoogt de kans op publicatie. Duizenden PR-professionals en bureaus gebruiken Smart.pr als centrale hub voor hun perscommunicatie – van pitch tot publicatie. Zo haal je meer uit je PR-inspanningen, met minder gedoe. Meer weten over Smart.pr? Boek dan een vrijblijvende demo!
Je kunt ook meer lezen over de voordelen van de PR-tool van Smart.pr op deze pagina.
Wat zijn de KPI’s voor PR?
KPI’s (Key Performance Indicators) zijn cijfers die je helpen om je PR-inspanningen concreet te maken en effect te meten. De belangrijkste KPI’s in PR zijn:
Bereik: hoeveel mensen zagen je publicatie?
Media-aandacht: aantal en type plaatsingen
Share of voice: jouw zichtbaarheid t.o.v. concurrenten
Sentiment: positief, negatief of neutraal over je merk
Backlinks & SEO-impact: links naar je website via media
Leads: aantal demo-aanvragen of downloads n.a.v. exposure
Reputatiemetrics: perceptie, associaties, merkvertrouwen
PR-waarde: inschatting van de advertentiewaarde van je coverage
Slimme PR-tools zoals Smart.pr helpen je met tracking (opens, clicks, downloads) en koppelen dat aan mediamonitoring en analytics voor dieper inzicht.
Meer informatie over de belangrijkste metrics in PR, vind je in onze artikelen:
Hoe creëer je intern draagvlak voor PR?
Intern draagvlak voor PR ontstaat als collega’s en management begrijpen wat PR bijdraagt aan de organisatiedoelen. Dat bereik je door PR te koppelen aan concrete impact: reputatiebehoud, stakeholdervertrouwen, thought leadership en leadgeneratie of nieuwe klanten.
Laat zien wat PR oplevert, in zowel cijfers als verhalen. Denk aan publicaties in vakmedia die sales versterken, of aan media-aandacht die het employer brand versterkt, wat weer leidt tot meer sollicitaties. Betrek interne stakeholders vroegtijdig bij je strategie, zodat PR niet alleen binnen de communicatieafdeling blijft, maar bedrijfsbreed onderdeel wordt van de strategie.
Praktische tips voor meer draagvlak zijn: deel successen, organiseer demo’s van je newsroom, laat concrete cijfers zien, en toon aan hoe mediarelaties op de lange termijn waarde opbouwen.
Meer weten over Smart.pr?
Wij laten je graag zien hoe je onze tool kunt inzetten om je PR te verbeteren. Wil je weten wat Smart.pr voor jou kan betekenen? Vul dan het contactformulier in!